Over

(foto: Keke Keukelaar)

Ineke van Halsema is een kennisprofessional met een achtergrond in de (organisatie)antropologie. Zij heeft veel ervaring in het Hoger Onderwijs, in management- en directiefuncties, als (beleids)onderzoeker, en als docent. Hoofdthema’s in haar cv en profiel zijn: internationale ervaring, diversiteit en onderzoek. Hart voor hoger onderwijs en onderzoek van goede kwaliteit staat centraal in haar werk.

Vanaf december 2017 is Ineke van Halsema in dienst getreden van De Haagse Hogeschool als directeur HRM. Zij combineert dit met haar werk voor de Comenius leergangen en is daarbuiten niet meer beschikbaar voor free lance opdrachten.

Ineke is opgeleid als antropoloog en heeft zich tijdens haar studie en promotie gespecialiseerd in Brazilië. Ze woonde in het totaal drie jaar in het zuiden van Brazilië en deed onderzoek naar vrouwen in de Umbanda, een Afro-Braziliaanse religie, en naar gender relaties op het platteland onder afstammelingen van Italiaanse immigranten. Tot eind jaren negentig werkte Ineke als docent en onderzoeker op verschillende universiteiten: CEDLA (’84 – ’90), VU (’86-‘91), Universiteit Utrecht (’90-’91) en het Institute of Social Studies in den Haag (’92-’98).

Rond de eeuwwisseling werkte Ineke vijf jaar als freelancer voor een eigen onderzoeksbureau. Ze deed onder andere onderzoek voor het ministerie van Buitenlandse Zaken naar politieke participatie van vrouwen, (met Nina Ascoly) naar reproductieve gezondheid van vluchtelingenvrouwen in Nederland, en werkte achttien maanden als onderzoekscoördinator van evaluatieonderzoeken in de ontwikkelingssamenwerking. In deze periode startte Ineke ook als docent bij de studierichting Cultuur Organisatie en Management (COM) aan de VU, waar ze ongeveer vijf jaar bleef als docent en begeleidster van bachelor- en masterscripties. Daar leerde ze haar achtergrond in de antropologie vertalen naar organisaties.

Vanaf 2003 heeft Ineke in management- en directiefuncties voor hogescholen gewerkt, waarbij ze haar antropologische blik, haar academische kennis van organisaties en haar liefde voor het hoger onderwijs en onderzoek kon inzetten. Bij hogeschool INHolland van 2003-2009 als hoofd en later directeur onderzoek, bij De Haagse Hogeschool van 2009-2014 als programmadirecteur diversiteit en als directeur van de Academie voor Masters & Professional Courses, en, in 2014/15 als interim directeur voor drie instituten van de Faculteit Maatschappij & Recht van de Hogeschool Utrecht. Sinds de zomer van 2014 werkte Ineke weer als zelfstandige, en sinds het einde van 2017 is ze dus weer voor het grootste gedeelte van haar tijd in dienst getreden van De Haagse Hogeschool.

Met meer dan 30 jaar ervaring in het Hoger onderwijs en onderzoek zijn de hoofdthema’s in het cv en profiel van Ineke van Halsema: internationale ervaring, diversiteit en onderzoek.

De internationale ervaring is sterk gekleurd door de periodes die Ineke voor, tijdens en na haar studie- en promotietijd doorbracht in Brazilië. Maar ook door haar werk in het internationale onderwijs bij het masterprogramma Women and Development aan het Institute of Social Studies in den Haag. Deze aanstelling bracht Ineke in contact met universiteiten over de hele wereld, waar zij gastlezingen en korte cursussen gaf, o.a. in de Cariben, Thailand, en in 1998 voor een langere periode van vier maanden aan de universiteit van Namibië. Deze ervaring was ook waardevol toen zij als directeur bij De Haagse Hogeschool verantwoordelijk was voor drie internationale masterprogramma’s.

Haar internationale, antropologische en gender studies achtergrond zorgen voor interesse in en engagement met het thema diversiteit. Voor De Haagse Hogeschool leidde Ineke een tweejarig hogeschool breed programma waarin de bestrijding van discriminatie centraal stond. Voor de Rijksuniversiteit Groningen deed Ineke in 2014/15 een onderzoek naar de doorstroom van vrouwen naar hogere wetenschappelijke functies.

Een derde rode lijn in het werk van Ineke is onderzoek. Zij was en is zelf graag actief als onderzoeker, heeft les gegeven en gepubliceerd over onderzoeksmethodologie en was op de hogescholen vanaf een heel vroeg stadium (2003) betrokken bij het opzetten van de onderzoeksfunctie. In 15/16 werkte Ineke aan het uitwerken van de onderzoeksstrategie van de Haagse Hogeschool.

Een volledig cv is op aanvraag beschikbaar.